Naši prijatelji

 

Logo grada Zrenjanina Grad Zrenjanin
www.zrenjanin.rs
Regionalna privredna komora Zrenjanin logo Regionalna privredna
komora Zrenjanin

www.rpkomora-zr.co.rs
Agencijua za privredne registre Srbije logo Agencija za privredne
registre

www.apr.gov.rs
Unija poslodavaca Srbije logo Unija poslodavaca
Srbije

www.poslodavci.org.rs
RCR Banate logo RCR Banat
www.rcrbanat.rs

Zajednica preduzetnika Privredne komore Srbije obeležila je svoju slavu Sveta tri jerarha

08
apr
2014

Domaćin ovogodišnje proslave preduzetničke slave Sveta tri jerarha u Privrednoj komori Srbije bio je Dragoljub Repac, potpredsednik Izvršnog odbora Zajednice preduzetnika PKS. Svim preduzetnicima u Srbiji domaćin je poželeo sreću i zdravlje, ali ih je i pozvao da se aktivnije uključe u rad Zajednice preduzetnika, gde preko opštih udruženja mogu da iznesu svoje konkretne probleme i zajednički artikulišu predloge kako da se unapredi ambijent za privređivanje . Repac je izrazio očekivanje da će se nova vlada posvetiti razvoju privrede, kao i da će sve snage usmeriti na stvaranje poslovnog ambijenta u kome preduzetnici mogu ne samo da opstanu nego i da se razvijaju.

 

Preduzetnici svoju slavu u Komori proslavljaju osmi put ove godine, a rešeni su da to postane tradicija, pa su čast da naredne godine bude domaćin ukazali Miroslavu Đuriću, preduzetniku iz Zrenjanina.

 

Srpska pravoslavna crkva Sveta tri jerarha slavi kao zajednički praznik tri svetitelja - Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog. Prema verovanju, oni štite ljude i životinje od mrazeva i zlih vetrova. Po vetrovima koji danas duvaju prognozira se vreme u toku godine.

 

U vreme cara Aleksija Komnena, došlo je među učenim ljudima u Carigradu do nesuglasica i prepirki, koji je od trojice svetitelja bio najveći. Po jednima, to je bio Vasilije Veliki, zbog njegove čistote i hrabrosti, po drugima Jovan Zlatousti, zbog čudesne rečitosti i jasnoće u propovedanju hrišćanske vere, a po trećima sveti Grigorije Bogoslov, zbog nedostižne visine u bogoslovlju. Tako dođe i do podele među pristalicama na Vasilijane, Grigorijane i Jovanite. Međutim, sva tri svetitelja javiše se u snu episkopu Ehvatijskom, rekavši mu da su oni jedno u Boga, da među njima nema ništa protivurečno i da nema ni prvog ni drugog ni trećeg.
 

Poučiše episkopa kako da ustanovi zajednički praznik, da prestane sa deobom onih koji se spore i prepiru oko njih. Sastavljena je zajednička služba i praznik Sveta Tri jerarha, koji se praznuje danas, 12. februara po novom, odnosno, 30. januara po Julijanskom kalendaru. Svaki od svetitelja ima i svoj poseban dan.

 

U našem narodu ovo je esnafska slava metalaca, dok ih pravoslavni grčki narod smatra ne samo crkvenim već i nacionalnim i školskim praznikom. U našim krajevima se ovi sveci smatraju za zaštitnike ljudi i životinja od studenih i zlih vetrova.