Naši prijatelji

 

Logo grada Zrenjanina Grad Zrenjanin
www.zrenjanin.rs
Regionalna privredna komora Zrenjanin logo Regionalna privredna
komora Zrenjanin

www.rpkomora-zr.co.rs
Agencijua za privredne registre Srbije logo Agencija za privredne
registre

www.apr.gov.rs
Unija poslodavaca Srbije logo Unija poslodavaca
Srbije

www.poslodavci.org.rs
RCR Banate logo RCR Banat
www.rcrbanat.rs

Nastavak uspešne saradnje lokalne samouprave i Opšteg udruženja preuzetnika Zrenjanin i u 2016-oj - godini preduzetništva

19
jan
2016

U prostorijama zrenjaninskog Opšteg udruženja preduzetnika juče je održana proširena sednica Izvršnog odbora udruženja kojoj su, osim članova, prisustvovali i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, član Gradskog veća zadužen za privredu i preduzetništvo Radiša Dupljanović, predsednik Regionalne privredne komore Milan Radovanović i sekretar Zajednice preduzetnika RPK Zrenjanin Dragan Vasić. Na sednici je podnet je izveštaj o aktivnostima Udruženja u prethodnom periodu, novim zakonskim rešenjima u komorskom organizovanju, stanju preduzetništva u gradu, kao i o planovima za tekuću godinu koju je Vlada Republike Srbije označila "godinom preduzetništva". 

                     


                       Sajam Bihac 2015 310                                                                        Sajam Bihac 2015 300


Predsednik Opšteg udruženja preduzetnika Miroslav Đurić istakao je izuzetno dobru saradnju Udruženja sa lokalnom samoupravom, uspešnu organizaciju sajma INOCOOP, dugu tradiciju i dobru organizovanost Udruženja, uz masovnost članstva koje danas čini oko 3.500 preduzetnika sa oko pet ipo hiljada zaposlenih.  

- Od oko 150 opštih udruženja u Republici Srbiji, zrenjaninsko je jedno od najaktivnijih. U svetlu novog Zakona o komorama pozvali smo gradonačelnika i upoznali ga s odredbama Zakona koje obavezuju  lokalnu samoupravu na saradnju s preduzetnicima. Ona je bila dobra i do sada, što ne znači da ne može da bude još bolja. Neke ideje čule su se i na današnjem sastanku, ima ih još, poput projekta sertifikovanja starih zanata na našoj teritoriji, za koji mislimo da može biti ogledni projekat i za celu republiku. 

 

Đurić je pomenuo i da se godinama unazad menja struktura preduzetnika, da preovladavaju uslužne i neke druge, nove delatnosti, te da je jedan od zadataka saradnje s lokalnom samoupravom povećanje broja proizvodnih preduzeća, o čemu je govorio i gradonačelnik Čedomir Janjić. On je pohvalio aktivnosti Udruženja preduzetnika koje pomažu i lokalnoj upravi u planiranju onoga što grad Zrenjanin može da učini u korist preduzetnika. 


- Najveći problem u gradu je nezaposlenost. Iako smo u 2015. godini na različite načine uspeli da otvorimo više od 1000 novih radnih mesta u realnom sektoru, još uvek je 7.500 Zrenjaninaca na spisku nezaposlenih i to je problem koji moramo da rešavamo bez obzira da li su to naše ingerencije ili nisu. Mi stimulišemo velike investitore, promovišemo grad Zrenjanin kao dobro mesto za investiranje, ali ako znamo da su i naši preduzetnici jedna velika fabrika, sa pet ipo hiljada zaposlenih, naravno da želimo i njima da pomognemo, da razgovaramo, razmenimo ideje i siguran sam da će dosta toga u 2016. godini biti realizovano.                         UdruzenjePreduzetnika 3                                                                 UdruzenjePreduzetnika 2

 

Gradonačelnik je najavio formiranje Poslovnog saveta pri Gradskoj upravi, ali i pozvao zrenjaninske preduzetnike da razmisle o eventualnom pretvaranju dela Industrijske zone "Ečka - Jugoistok" u svojevrsni tehnološki park, namenjen njihovim različitim delatnostima i potrebama. Osnivanje Poslovnog saveta trebalo bi da doprinese još kvalitetnijoj saradnji između struktura vlasti i preduzetnika, lakšem prepoznavanju i efikasnijem rešavanju određenih problema, kao i zajedničkim nastupima na tržištu. Gradonačelnik je dao Opštem udruženju preduzetnika "zeleno svetlo" za organizaciju sajma inovacija, kooperacija i preduzetništva INOCOOP i ove godine i izneo očekivanja da će on biti još bolji i uspešniji nego do sada. 


Predsednik Regionalne privredne komore Zrenjanin mr. Milan Radovanović je takođe pohvalio dosadašnju saradnju komore, udruženja i lokalne samouprave navodeći kao jedan od primera sajam INOCOOP.  On je ukratko izvršio analizu novog, nedavno usvojenog, Zakona o komorama i upoznao prisutne sa bitnim zakonskim odredbama kojima je definisana nova struktura komorskog sistema kao i uloga udruženja preduzetnika u tom sistemu.